Tuesday, August 18, 2015

Cara yg betul memasak Agar-agar sirap

Assalamualaikum

Since birthday amna bulan ogos, 2-3 hari lepas cikgu amna whatsapp bgtau majlis sambutan hari lahir bulan ogos akan diadakan hari rabu ni yakni esok 18-8-2015

Tahun lepas amna dh frust dah masa sambutan hari lahir tu dia ikut den g trip US.hihi

Walau berpantang, den sebagai ibu yg kenkonon mithali, cuba la sedaya upaya buat yg terbaik utk anak dara nan seorang itu :D

Cikgu amna minta sediakan 
✅meehun goreng
✅ kek - buat kek coklat guna resepi dr blog azie jaya. Nnt den share output dia. :p, pastu den tempah edible image dr sini
Nnt den share gambarnya ye :)

✅ goodie bag. Den cdg letak jajan + agar2. Agar2 ni la masalahnya. Sebab ikut pengalaman yg lepas2 mesti berkali2 cairkan agar2 tu baru dpt telstur yg dikehendaki :p agar2 sirap je pn, tp serius x reti nak agak sukatannya. 

Lalu den pn mengugel. Dan terjumpa blog ni
Setelah mencuba, puas hati dgn resepi ni sebab ia menjadi.Heksaited hakak :D

Jom tgk resepi

AGAR2 SIRAP
Agar2 tali 20gram
Air 2.1liter. 2.1 liter tau jgn lebih jgn kurang. Hehe
Gula pasir 1 1/2 cawan
Perasa sirap 1sudu besar
Daun pandan

Cara-caranya
Masak air hingga mendidih, masukkan agar2 tali yg dh dibasuh sekejap dan ditoskan.
Masak sampai agar2 larut
Masukkan gula, sirap dan daun pandan
Agak2 gula dah larut, tutup api. Siap!

Eh, jangan lupa pindahkan ke bekas yg nak dibekukan agar2 tu. hehe

Utk majlis ni, den letak dlm bekas kecik yg biasa org letak apa ek jual. Dpt la dlm 34bekas tu. so kalau korang nk buat bubuh dlm goodie bag gak, boleh la bajet2 kan :D

Nah payung gambar sikit 


Ok sampai situ dulu. Bai :) 

4 comments:

Kak Nita said...

Assalamualaikum . ..

saya berkunjung balas..

Tq

Ani Ahmad said...

Tq kak nita ^_^

Dja Sishaza said...

Zaman sekarang senang... gugel je semua dapat. Entah2 cara masak maggi pun ada hihihi. Apa pun, tahniah. Comfim mak mithali ni :-D

Ani Ahmad said...

Betul tu dja, tnya pakcik gugel, inshaAllah semua jawapan dapt ^_^

Terima kasih sudi berkunjung :)