Friday, December 16, 2011

Semulajadi vs Sintetik vs Organik

Assalamua'laikum..

biasa dengar vitamin semulajadi, vitamin sintetik, vitamin organik?? sama je ke semua2 ni or ada beza?? check it out!! ;)

ok, secara asasnya vitamin ada 3 jenis macam yang saya sebut tadi- semulajadi-sintetik-organik

Vitamin Sintetik
  • paling murah-komponennya bahan kimia
  • nutrien dihasilkan dalam persekitaran makmal
  • bersumberkan tar arang batu
  • biasanya dijual di farmasi
  • dikenali dari label - dlabelkan huruf 'I' berbanding huruf 'd' bagi semulajadi (rujuk :How to Understand Food Supplement Labels by Dr. Bruce B, Miller)

Vitamin Organik
  • nutrien yang khusus dipencilkan dari satu sumber semulajadi, biasanya menggunakan haba, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat
  • ia tidak sama dengan vitamin semulajadi disebabkan proses yang dilaluinya
  • semasa pemprosesan, ia melibatkan haba yang berlebihan dan biasanya menggunakan produk petroleum yang menyebabkan kehilangan nutrien.
  • ko-faktor yang ada pada nutrien lesap atau rosak tanpa diganti 

Vitamin Semulajadi
  • dihasilkan dengan pemprosesan yang seminima mungkin & kepekatan nutrien adalah dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan ia ditemui dalam alam semulajadi
  • kos menghasilkannya lebih tinggi

  • kebanyakkan syarikat tidak menjual vitamin atau mineral semulajadi. Shaklee satu-satunya yang berbuat demikian (Rujuk: A Consumer Report by Editors Of Research Institute For Preventive Health Care) 

Mengapa Perlu Semulajadi? 
  • Enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang kuat
  • Tidak menggunakan Pengisi dan Pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien
  • penyediaan bahan mentah dari sumber semulajadi yang berkualiti
  • imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin
  • semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintetik
  • semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya.
Mengapa Perlu Elakkan Sintetik
  • tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh - struktur enzim kita adalah semulajadi bukan makmal
  • percubaan untuk memadankan enzim tubuh kita dengan vitamin sintetik seumpama tangan kanan memakai sarung tangan kiri

Bagaimana mengenali Semulajadi vs Sintetik?
  • melalui pembacaan label - huruf 'I' bagi tiruan dan 'd' bagi semulajadi
  • melalui perkataan "ko-faktor" seperti "bioflavinoids atau biodegradable"
  • melalui kehadiran pad silika gel 

kehadiran silika gel menunjukkan vitamin berkenaan adalah vitamin sintetik
  
Fungsi Silika Gel
ok, mula2 kita kena tahu apa fungsi pad silika gel ini, fungsinya adalah untuk menyerap lembapan yang hadir. perasan tak kalu kita beli handbag kulit yang sintetik punya ada pad silika gel ni (saya perasan,hehee) even kasut pn kadang-kadang ada.. sekarang baru tau fungsi pad silika gel tu adalah utk menyerap lembapan..


Mengapa vitamin sintetik ada silika gel ini?
jawapannya adalah, silika gel ini akan menyerap lembapan yg hadir supaya tindakbalas antara vitamin tadi dgn air (H2O) tidak berlaku..alahh..ala2 proses tindakbalas yg kita belajar dalam subjek kimia dulu2 tuh..  kalu silika pad ni tak de, vitamin tadi akan bertindakbalas dgn air dan menjadi sesuatu yg lain..ye la, vitamin tu kan terhasil dari proses kimia..

moral of d story, lepas ni kalu beli vitamin kt farmasi, tgk dulu ada silika gel ke tak ye.. :)


berminat nk cuba vitamin shaklee?
email [aniahmad_peace@yahoo.com] atau sms 013-5188860 ya!
anda akan mendapat tawaran harga yg cantik,tertarik, kau memang da boom lah! -_^

juga, special gift dan konsultasi percuma bila membuat belian dari blog ini


    2 comments:

    UmmiAbi said...

    Good info..Akak, nak mohon share boleh?

    NoRaiNi aHMaD said...

    to UmmiAbi : silalah.. sharing is caring.. :) btw, salam perkenalan..terima kasih sudi singgah sini :)