Friday, September 11, 2015

Jangan Ambil Vit C, MEMBAZIR!

Jangan baca tajuk je tauuu. hehehe

poster anak buah saya buat :)
korang pengamal supplemen vit c? berapa mg vit c korang tu? ada formula pelepasan berperingkatan tak? atau orang kampung hakak kata Sustained Release, giteww.

penting tau formula ni, sebab body kita serap vit c 100-200mg je dalam masa sejam. kalau tak ada formula ni, tablet tu ada 1000mg vit c pn tarak gunanya. body akan singkir melalui urin. membazir je beli mahal2 kannnnn


hakak percaya ramai je wanita2 cantikss yang membaca ni amalkan amik vit c sebagai rutin harian kan. kann kann.. kalau dak tidaklah ia terkenal sebagai vitamin kecantikan. siap orang sanggup suntik2 youuu. seramm tengok jarumm

ye la, manusia ni tak macam arnab. arnab dia boleh produce vit c sendiri, so tak perlu arnab tu makan oren. tak heran la kalau dia asyik makan carrot je. eh?

manusia tak boleh produce vit c sendiri, jadi PERLU ambil dari pemakanan. 


udahla tak dapat produce sendiri, pulak tu tak simpan dalam tubuh. pulak tu sejam serap 100-200mg je. makanya itu tanda TAK BOLEH SKIP VITAMIN C walau apa pun. okay?

selain untuk cantik, vit c ni fungsi dia untuk protect sel tubuh. so tak heran la kalau tak sihat ke selsema ke demam ke, kalau pergi minta nasihat doktor, doktor suruh ambil vit c  kan? atau suruh makan byk2 makanan yg kaya vit c. tingkatkan antibodi dan salah satu vit yang berperanan sebagai antioksida dalam tubuh. lawan radikal bebas gitew.


thats why lah, vitamin c shaklee antara most favorite supplement hakak :D

kesan dia
kulit tak sensitif-jerawat kdg2 naik la jugak time2 bulan mengambang tapi senang surut
parut segan nak hinggap
jarang sakit. kalau demam ke apa cepat je baik. dengan izin ALlah :)

nak tau lagi kesan vit c kt pengguna2nya tnya pakcik gugel je lah ye!

okay la tu je nak citer. terima kasih sudi membaca!

babai






----------------------------------------------------------
INFO & ORDER 
Ani Ahmad
013.518.8860
ani-ahmad.blogspot.com
----------------------------------------------------------

0 comments: