Thursday, September 10, 2015

Shaklee - bukan sebarang OBSESI

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

sebut je M-L-M ramai orng menyampah kan? termasuklah hakak pada suatu ketika dulu

sebab sepanjang menuju kedewasaan(acewah) ini, beberapa kali di approach oleh kawan-rakan mahupun sekolah atau sekerja untuk turut serta bersama mereka didalam biz-buat loan-20k-tak payah jual barang-tak payah cari orang-upline carikan-atau ajak kawan2-takpayah cakap apa-nanti upline cakapkan. panjang bebenor istilah tu kan.hihi

yup, seriously, sangat menyampah. setiap kali diapproach setiap kali itulah mengelak. sampai terpaksa beli barang yang depa tu juai sebab penat bagi alasan. *sigh*

shaklee ni pn, kalau dari awal tau M-L-M awal2 lagi hakak dah lari kot. see punya menyampah sebab dh otak dah set 1 tanggapan yang tak baik pasal M-L-M.

malangnya (acewah malang tu) masa hakak join tu tak tahu shaklee ni M-L-M. sebab masa hakak nak beli barang tu, elok je seller tu layan. tak de pn paksa join. bukan sahaja tak paksa. ajak pun tidak. hahaha

hakak mula kenal shaklee kisah dah cerita kat sini dan sini. cerita tu tergantung tu. tak habis lagi,wakakaka. tapi asal kenal shaklee adalah sebab PRODUK. sebab tu tak tau shaklee M-L-M walau dh bertapak kt Malaysia lebih 20 tahun dah. ye la hakak dulu2 dok felda, org felda tak kenal kot supplement2 ni semua. kikiki

bila dh daftar jadi ahli barulah tahu. oooooooo shaklee ni MLM rupanyaaa.. lepas tu buku marketing plan tu baca la jugak masa mula2 dapat tu. tapi haramm tak faham. hihi sehinggalah masa tu Nanny shaklee hakak turun ke kuantan. baruuuu faham bagaimana sistem MLM shaklee.

so nak ceita la in general buat sesiapa yang rasa nak baca. tanpa prejudis ya ;) peace


HARGA PRODUK

benda yang paling menarik dalam shaklee adalah TIADA BIROKRASI. eh entah tepat ke tidak term tu.hihi. layannn

hakak sempat mengkaji marketing plan MLM company X. kena beli sekian2 jumlah baru dapat sekian2 harga. makin banyak jumlah yang dibeli, barulah makin banyak untung yang dapat. 

tapi dalam Shaklee, SEMUA ORANG beli produk pada harga yang sama. beli Rm100 pn dpt harga sama. beli RM10k pn pada harga yang sama. untung runcit hanya dinikmati setelah produk sampai kepada pelanggan. TIADA untung runcit diambil dari downline. menarik kan? :)

NO STOKIS. tak ada sistem stokis atau yang sewaktu denganya dlm shaklee :) 

walau hang rank master atau tak ada rank sekalipun, harga tetap SAMA :)

MODAL

hakak mulakan biz shaklee dengan modal paling minimun iaitu yuran pendaftaran RM65 sahaja. sedih sgt sebab tak tahu nak buat loan kt bank mana untuk mdal itu. hahaha. ok itu sarcasm. 

serius, hakak mula dengan apa yang hakak ada je. dari yuran pendaftaran tu, upline hakak tak dapat apa2 pn. 

tak dinafikan dalam shaklee pn, ada grup yang mengamalkan sistem 'beli rank' yakni tetapkan ahli baru yang nk join perlu sediakan sekian2 modal. tak nafi, memang ada. 

tapi itu bukan salah sistem MLM. tu salah org tu yg menyalahgunakan sistem untuk kepentingan sendiri. nak cepat naik rank, nak cepat dapat bonus besar. :) grup kami, berani jamin, inshaALlah BEBAS benda2 macam ni :)


hmmm apa lagi nak cerita ye. nanti la dah ingat sambung lagi. hihihi

till then, babai

thanks for reading!



---------------------------------------------------------
INFO & ORDER 
Ani Ahmad
013.518.8860
ani-ahmad.blogspot.com
----------------------------------------------------------

0 comments: