Friday, August 21, 2015

Sup Tulang Noxxa

Assalamualaikum

Tengahari tadi menunaikan hajat sikakak nak sup daging. maka dengan giginya ibu berpantang ini  buat sup tulang lepas sekali hajat maknya.hewhew

guna PC noxxa je. jimattt masa. kalau dak paling kurang 4jam merebus tulang tu, gun anoxxa 40minit je. sonang keje hakak. hehe

SUP TULANG NOXXA
tulang gear box
sup bunjut
bawang merah 5 ulas  -tumbuk lumat
bawang putih 3 ulas - tumbuk lumat
daun sup
daun bawang
garam secukup rasa
1 sudu teh lada hitam yg ditumbuk manja

cara2nya

masukkan semua bahan kecuali daun sup dan daun bawang. ada orang stir frykan bawang nk etc dulu. hakak malas. rebus je semua.kikiki

pulas tombol ke kedududkan pressure. tekan HP 40minit. tunggu siap nnt dia bunyi tett tett tett.
pulas tombol ke kedududkan steam utk lepaskan pressure dia. buka periuk, boleh la perasakan secukup rasa. masuk daun sup daun bawang. taraaa.. siap untuk dihidangkan :)

simple kan? hehe

payung gambar skit

potong kecil supaya mudah anak2 makan

nampak lelemaks itu? fuhh

partner in crime. tak de ni x lengkap sup tulang. hehe

lepas makan, jgn lupa penutup dengan air suam dan 2 supplemnt ni. block kolestrol dari masuk dalam salur darah. prevention is better than cure giteww :D
 




last but not least, part makan memang sedapp kan. part nk membasuh ya Allah seksaaaa. kalau sebelum ni memang bercintalah nk basuh pinggan dan periuk bekas sup tulang tu kan. melekat2 lemaknya. 

satu-satunya solution dulu AIR PANAS je kan? hari ni hakak saje eksperimen, tabah beberapa titik pencuci serbaguna Basic H ke dalam sabun basuh pinggan pilihan hakak - dish wash shaklee. 



hasilnyaa.. 

lemak tu laruttt, tak payah air panas lagi dah :D hakak suka!

sonang keje hakak. kihkih

k tu je dulu. bai 


3 comments:

Najihah Sudi said...

Kalo kat kemren, basuh apa shaaja mmg kene cuci dgn air panas. Nak2 basuh pinggan. Boleh la pasni basuh pinggan mangkuk dgn kombinasi dish wash + basic h.. Tq ani.

Ani Ahmad said...

waa ye ke jiha. sebab sejuk eh, semuua membeku. hihi

ibuyati said...

TQ. Sedapnye sop tulang! Ibu boleh jual harga kaseh-sayang kalau nak. WASAP ibu
Yati-019-2494819.Sekarang harga ahli rm657.20. Harga katalog rm788.65. 1 june 2017 harga naik lagi.

Rugi kalau takbeli. Macam-macam boleh masak dengan periuk ni. MESTI ADA DI DAPUR.

Ibu bagi 4 ebook beratus resepi noxxa-htr tru email.

Periuk ni laku keras taw!!! PM ibu
Yati-019-2494819.