Wednesday, September 2, 2015

Kek Sarang Semut Noxxa

Alkisah petang semalam budak2 asyik lapaq. Dan maknya pn teringat2 nak makan kek gula hangus. ( dalam pantang boleh makan ke eh? Haha)

Maka ketung ketang kt dapur dalam 45minit je siap dah keknya

Resepi ni hakak dh adjust ikut suka dan bahan yang ada kt rumah hakak ni tau.kekeke

Bahan A
1 1/2 cawan gula
2cawan air panas
3sudu besar butter

Masak gula atas dapur dengan api perlahan sampai hangus. Seeloknya guna non stick pan supaya x melekat. Hakak masak gula pn dalam periuk noxxa gak guna function stir fry. Hehe

Bila gula dh hncur dan hangus, tutup api, masukkan air slow2 nnt kang dia meletus. Kacau sebati then masuk butter.  Sejukkan

Bahan B
5biji telur gred A
1sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu pekat
2cwn tepung gandum
2sudu teh soda bikarbonat

Kacau manja telur, masukkan esen, susu,    Bhn A tadi dan tepung + soda

Kacau sebati. Tapis n tuang dalam inner noxxa. Tekan function steam 20minit. Siap!

Ikut resepi asal suruh perap 4-5jam. Hakak x dan memerap. Sebab nak cepat makan kekdahnya.kuikui

Maka ini hasilnya. Jeng jeng jeng.. 




Ok la. Nampak jugak sarangnya walau x peram. Hehe

Selamat mencuba!

Pesana penaja :

Dapatkan Isolate soy protein dgn hakak bulan ni sebab ada tawaran peribadi istimewa tau. Iklan sikit. Hehe


Bagus sangat untuk ibu hamil, berpantang dan menyusu! 


Till then. Babai 😘😘😘

Terima kasih kerana membaca








0 comments: