Friday, April 1, 2011

Dendeng Daging

Assalamua'laikum..

Baru-baru ni tetiba teringin nak makan dendeng daging.. padahal pernah makan sekali je dulu, masa mengandungkan amna.. makan pn sebab rakan seguru masa kt sg.dua dulu bawak.. walaupun sekali je makan, tapi memang sedap..
dah teringin tu, maka mintak la resepi dekat tuan yg bawak dulu tu..
sapa2 yg nk try rasa bleh la cuba.. :-)


1kg daging btg pinang di potong sbesar 2jr n drebus
10ulas bwg merah (kalau nak lebihkan pn boleh..)
10biji cabai kering
Kicap manis
Garam
Gula
Asam jawa ( saya guna asam keping je sebab asam jawa habis stok..)
Bawang goreng untuk menghias..

Cara-caranya:
Daging yg dah direbus tadi ditumbuk bg sikit supaya pecah2 tp jgn sampai hancur.
Gaulkan dgn kicap manis dan digoreng dlm minyak yg byk..
sementara itu,
Cili kering dimesin dgn bwg (jgn hancr sgt) 
then tumis mcm biasa tambah gula n garam n air asam, 
msk smp agak kering dan naik minyak..
then bolehla la masukkan daging yg dah siap grg td, 
akhir skali taburkan bwg grg n gaul sekata...
siappp..

jeng jeng jeng..ini hasilnya..
dendeng daging pertama saya ;D 

 selamat mencuba! :-)


0 comments: