Monday, July 25, 2011

Kelahiran Mujahid Kecil Kami.. ^_^

Assalamua'laikum..

alhamdulillah telah selamat melahirkan seorang putera pada 27 Jun 2011, jam 1.51pg, di Hospital Kemaman, seberat 3.55kg secara normal..

alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah..segalanya dipermudahkan olehnya..

pagi 26jun2011 tu sekitar jam 6.20pg bangun untuk solat subuh..
rasa kain basah. dalam hati fikir takkan terkucil tak sedar kot..huhuu..kejutkan mak dan tunjuk kain yg basah tu, mak cakap "ketuban dah pecah ni.." aku "haa??? awat tak sakit pn?"


terus mak suruh mandi,solat dan siap-siap ke hospital..kata mak selalunya kalau pecah ketuban tak lama bersalin la tu..kelam bkabut sikit sebab nak bersalin di hospital kemama..dalam 45minit perjalanan dari umah.. 

dalam perjalanan, masing2 diam. hati aku tok sah cakap la..berkecamuk perasaan..cuak sebab tak sakit, takkan nk pi serah diri juga?? dengan hati sedih dan sayu nak tinggalkan amna.. padahal macam la nk tinggal lama sangat kan..

sampai je kat hospital, ajak en.suami dan mak makan dulu sebab nerves nk serah diri + takut nnti dh sakit tak ada selera nak makan..

lepas makan, dok berkira-kira lagi nak serah diri ke tak..mak cakap pi la cek dulu..maka dengan patuhnya aku pun menyerah diri..

masa tu dalam pukul 8.30 pagi macam tu.. doc cek bukaan ckp dh buka 2cm..aku dalam hati aish,xsakit pn?

dah namanya menyerah diri walau buka 2cm tetap kena admit wad la kan..doc cakap sebab air ketuban dh pecah, dalam 24jam kalu tak bersalin sendiri, akan di induce sebab takut baby infected. aduh dalam hatiku tak putus-putus berdoa jgn la induce.. biarla sakit sendiri.. cukupla pengalaman amna dulu kena induce..huhuu

pi mai pi mai masuk la wad..en.suami, mak n amna pn pulang.. en.suami ckp bila dah rasa sakit terus bagitau sebab takut dia tak sempat sampai..huhuu..maka melangutla daku di wad itu sambil bersembang-sembang dan melawat baby orang lain..

malam tu sekitar pukul 11 dah rasa sakit sikit-sikit..tapi bila bangun berjalan sakit tu hilang..maka daku pn menidurkan diri.. sebelum tu dah bgtau en.suami dh rasa sakit, tapi sikit-sikit aje.. en.suami cakap dia datang tunggu..dalam kereta je la tapi..dalam pukul 1pagi macam tu dah rasa sakit yg datang sekejap sekejap dalam 5minit sekali..sebab dah tak tahan sangat, bgtau la nurse yg bertugas. nurse tu pun cek bukaan dan 5cm..terus tolak masuk labor room..

Ya Allah sakitnya tok sah cakapla..betulla org cakap kalu mati sebab bersalin ni dikira syahid..huhuu.. masuk kejap je dlm labor room, en.suami datang..memberi sokongan..tak sampai seminit kot dia masuk, dah rasa nk meneran..midwife datang dan tepat jam 1.51pg selamat la lahir sang putera yang ditunggu2..alhamdulillah..sakit tak lama dan tiada sebarang pelalian diambil untuk kelahiran kali ini..

sesudah dibersihkan, puteraku terus menikmati makanan pertamanya di dunia ini..iaitu makanan terbaik! SUSU IBU! alhamdulillah

layan gambaq pulak la ek


renunganmu meruntun hati mama nak!

beberapa jam selepas lahir

beberapa jam lepas lahir juga

fototerapi..

lenanya tidoq


dalam pantang pun jalan jauh tau..paka-sg.petani ^_^

amanah dan didikan buat kami..

2 comments:

KhaiZa said...

comel sangat. Suka baca pengalaman orang yg bersalin... setiap orng lain caranya. Tetiba teringat pulak masa melahirkan my baby dulu..
--
Jom Jengah Khaiza Beauty Shop - Promosi Raya

NoRaiNi aHMaD said...

to Khaiza..
terima kasih..baby mmg semua comel2 kan..bersih, suci, xde dosa lagi..hihii..terima kasih sudi melawat.. :)