Tuesday, October 26, 2010

Selamat Datang Cinta Baru..

Assalamua'laikum..

cinta baruku..


alhamdulillah.. Allah telah mengabulkan doa utk hamil kali ke-2.. meskipun saya menginginkannya lebih awal lagi..

lebih awal lagi?? ye, sebab saya x fully breastfeed amna. sgt menyesal! sampai sekarang! sungguh! 
masa hamilkan sampai la lahirkan amna, diri ini x dipersiapkan dgn ILMU.  ye, Ilmu sgtlah penting utk jadi ibu n bapa. bukan main redah je..

oleh kerana kurang ilmu, saya ikut je apa org2 tua ckp.. memangla kadang2 ada betulnya ckp org tua2 ni.. tp mentaliti depa tu kan susah nk betulkan..
alkisahnya begini..
masa lahirkan amna saya mmg x de susu, masa kt hospital tu, nurse dh bg FM (formula milk) sebab mmg susu x kluar lagi..


then, balik umah, saya suskan juga amna walaupun susu xbyk, sampai luka2 n keluar darah.. once dh keluar darah tu, g klinik n doktor nasihatkan stop dulu bf biar puting tu sembuh dulu.. n MIL ckp bg je susu botol dulu.. saya yg kurang ilmu ni ikut je la..

then dh lepas ngurut, susu ada la jugak walau x byk mana.. mgkin x byk sebab saya kurang bf? entahlah.. pastu amna kn dh terbiasa dgn puting botol, laju je susu keluar kan.. bila saya bf, dia menangis sampai x mau2.. kesian kat dia dan saya.. dia punya nagis sampai mama dia pn nangis sekali.. ye la, nyusu badan kn dia kena usaha lebih sikit baru dpt minum.. masa dia nangis2 tu MIL ckp bg je la susu botol tu.. then saya pn ikut..

begitulah setiap kali saya cuba nyusubadankn dia.. dh lepas pantang n dh balik umah sendiri baru saya jumpa dgn blog2 penyusuan.. dan saya sangatttttttttt menyesal atas segala2nyaa..

maafkan mama, amna! nnti mama bg amna share susu ngn adik ye!
tears...!








4 comments:

qirMumtaz said...

uhuuu sya pun nak nangis pasai yusra bf sampai 6 bulan ja..lepas tu susu beransur kurang dan dia takmau..sbb kurang..sedih kan kak..

tahniah sebab bakal dapt zuriat no2..jom sama2 kita tambah ilmu..

NoRaiNi aHMaD said...

xpe la sya.. yg sudah2 jadikan pengajaran.. lepas2 ni at least kita dh tau kesilapan kita n insyaALlah akn tau mcmna nk betulkan kn.. jom,jom tambah ilmu.. :)

d i d a said...

hm dahtu cmna aini..aku ni kurang jugak ilmu...tp mmg nak sgt full BF...so kalo sakit2 smua tu teruskan jugak ke menyusu..tolong..

NoRaiNi aHMaD said...

aku bukanlah org yg layak nk bagi nasihat ida.. cuba bykkn baca blog2 penyusuan.. hg google je.. bercambah blog.. x terlambat lg hg nk tambah ilmu.. masalah aku adalah puting rata.. jadi, susah sikit nk nyusu, susah sikit je, bukan x boleh.. huhuu.. cuma yg aku faham, kena kosongkan puting selalu, maksudnya kerapkan nyusu. kalau anak x isap pn, perah supaya bila breast kosong baru susu baru akan terhasil.. kita sama2 tambah ilmu ek! gud luck utk hg, doakan aku jugak ye!